Почни робити те, що потрібно. Потім роби те, що можливо. І раптом виявиш, що робиш неможливе. ( Св.Франциск)

неділя, 29 березня 2020 р.

Держави на карті світу.

Урок 7

Кожна людина, де б вона не жила і до якого б не належала народу, є громадянином якої-небудь країни (держави). На Землі існує понад 200 країн. Міжнародно визнані - 195.  Вони різняться площею, яку займають, кількістю населення, особливостями географічного положення та ін.
Є країни-гіганти. Вони займають площі у кілька мільйонів квадратних кілометрів. До таких великих країн належать Росія, Китай, Індія в Євразії, США і Канада в Північній Америці, Бразилія в Південній Америці. Разом з тим є маленькі країни, що швидше нагадують міста. Їх і називають відповідно – держави-карлики. Найменша серед них – Ватикан. Його площа менше 0,5 км.
Кожна країна неповторна свої розташуванням у просторі – географічним положенням. Австралія займає цілий материк. Індонезія і Японія розташовані тільки на островах. Росія, Туреччина розташовані одночасно і в Європі, і в Азії. Одні країни  виходять до моря або океану. Інші розміщені в глибині материків і виходу до морів позбавлені. Більшість країн світу лежать на зручних рівнинах. Проте є й такі, що лежать високо в горах. Наприклад, більшість  населення    Мексики,  Афганістану  проживає  на висоті понад 1 000 м над рівнем моря. 





Ще багато цікавого ти прочитаєш у підручнику ( урок 7)

Кордони держав часто міняються. Подивись, як це відбувається.
  

Найбільші країни світу:


Найменші країни світу: 


Кожна держава  має столицю. У нас це - Київ. На карті столиця країни позначена  "пунсоном" (точкою).  Столиці  відомих держав освічена людина  має знати. 
Постарайся і ти запам'ятати . 
Пограйся  з картою з кимoсь із рідних. (Один гравець називає  країну, інший шукає її на карті і називає столицю, або навпаки). 


Тема "Держави світу" - цікава і  дуже потрібна. Ти живеш у такий час, коли  люди часто подорожують світом. Тому треба орієнтуватись, щоб не переплутати Австрію з Австралією, чи Швецію з Швейцарією.
Виконай завдання підручника (с.43 - 46).

 Карта у підручнику не дуже зручна. 
Перейди за посиланням:   КАРТА СВІТУ . 
Можна збільшити буде. 


Перейди у віртуальний клас LearningApps і виконай два завдання до цього уроку. Користуйся картою і посиланням на Вікіпедію





Немає коментарів:

Дописати коментар

ОСТАННІЙ ДЗВОНИК

Зі   святом останнього дзвоника! Шановний випускнику! Шановна випускнице! Ось і завершився навчальний рік! А для т...